Kerrie Hummus

Kerrie Hummus

Midden-Oosterse dip met een twist
Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Thermomix (of een andere goed cutter)

Ingrediënten
  

  • 1 blik kikkererwten (400g)
  • ½ tsp baksoda
  • 65 g tahini
  • 1 teen look
  • 1 tbsp kerriepoeder madras
  • 1 tsp gemalen komijn
  • ½ tsp kurkuma gemalen
  • 40 g citroensap
  • 40 g olijfolie
  • 15 g esdoornsiroop
  • ½ tsp zout
  • ½ tsp harissakruiden
  • 15 g amandelnoten
  • libanees brood
  • groenten naar smaak (wortel, komkommer, radijs,...)

Instructies
 

  • Open het blik en giet de kikkererwten af. Let op! Bewaar de vloeistof waar de kikkererwten in zitten. Dit heet aquafaba en hebben we later nodig.
  • Spoel de kikkererwten onder water tot het schuim weg is. Gebruik hiervoor een vergiet of zeef.
  • Doe de kikkererwten in een pot en zet onder water (ca.1L). Voeg ½ tsp baksoda toe. Kook de kikkererwten 20 min.
  • Maak het krokante platbrood door het Libanese brood in de oven 5min op 160°C. Laat het brood afkoelen en breek in stukken.
  • Snij de gewenste rauwe groenten dipklaar.
  • Doe de look in de cutter en mix. (Thermomix 3sec/snelheid 8 – herhaal indien nodig)
  • Giet de kikkererwten af. Je zal merken dat door de baksoda de vliesjes rond de kikkererwten loskomen. Hoe meer vliesjes je eruit haalt, hoe meer smeuïg de hummus zal zijn.
  • Doe de gekookte kikkererwten samen met tahini, kerriepoeder,komijn, kurkuma, citroensap, olijfolie, esdoornsiroop, zout & 40g aquafaba in de blender. (Thermomix 30sec/snelheid7 – herhaal 10sec indien nodig)
  • Vind je de hummus niet smeuig genoeg? Voeg dan wat extra aquafaba toe, zeker geen olijfolie!
  • Snij de amandelen grof.
  • Doe de kerrie hummus in een schaal naar keuze, werk af met de olijfolie, amandelnoten & harissakruiden. Serveer met het krokante platbrood en de dipklare groenten.

Notities

  • Als je veel tijd en energie hebt, mag je zeker de velletjes van de kikkererwten verwijderen. De Thermomix is zodanig krachtig dat dit niet hoeft maar het zal er ook wel weer voor zorgen dat je hummus meer smeuïg wordt. 
  • Je kan de hummus zonder problemen een week bewaren in de koelkast. Zelf vind ik hem het allerlekkerste als hij net is bereid en nog lauwwarm is. 
1tsp = 1 teaspoon = 1 koffielepel = 5ml
1tbsp = 1 tablespoon = 1 eetlepel = 15ml
Trefwoord aperitief, aperitiefhapje, apero, curry, curryhummus, dip, hummus, kerrie, libanees, Thermomix