Granaatappelmelasse

recepten

Granaatappelmelasse

Een basisingrediënt voor tal van Midden-Oosterse gerechten.
Gang Bijgerecht

Equipment

  • 1 Thermomix (Optioneel)
  • 1 fijne zeef

Ingrediënten
  

  • 500 g granaatappelpitten (2à3 granaatappels)
  • 30 g kristalsuiker
  • 30 g citroensap

Instructies
 

  • Doe de pitten in je blender of Thermomix en mix kort (2x 2sec/snelheid 5)
  • Zeef de pitten en vang het sap op. Duw het resterende sap met een een lepel uit je pitten.
  • Doe granaatappelsap, citroensap en suiker in een pan of Thermomix. Laat ca. 25min inkoken tot stroperige dikte. (25min/110°C/snelh2 - gebruik antispat deksel). Let op! Hou rekening met het feit dat na afkoelen de melasse nog dikker/meer visceus wordt.

Notities

Granaatappelmelasse of -siroop is een zoetzure reductie van granaatappelsap en wordt in tal van bereidingen gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Je kan dit kopen in de winkel maar niets gaat uiteraard boven huisgemaakt. 
Je kan ook gebruik maken van gekocht vers granaatappelsap. Dit moet wel puur granaatappelsap zijn en geen sap op basis van concentraat. 
Je kan de melasse makkelijk 2 maanden bewaren in je koelkast. 
Heb je geen Thermomix? Geen probleem, maak de reductie in een kleine pan op een laag vuur. Laat rustig inkoken. 
Trefwoord melasse, midden-oosten, Thermomix