Mosselen op Thaïse wijze

Thaïse mosselen
Equipment
- 1 Thermomix (optie)
Ingrediënten
- 10 g olie (zie tip)
- 15 g groene currypasta (zie tip)
- 200 g kokosmelk
- 1 stengel citroengras
- 30 g gember
- 1 rode chili (piement of bird) (kies zelf hoe pikant je het wil)
- 30 g witte wijn
- 15 g vissaus
- 30 g limoensap (ca. 1 limoen)
- 1,5 kg gekuiste bouchotmosselen (zie tip)
- 2 limoenblaadjes
- thaïse basilicum of koriander (naar smaak)
Instructies
- Doe currypasta en olie in de maatbeker - 1min/100°C/snelheid 1
- Voeg 200g kokosmelk toe aan de maatbeker - 1min/100°C/snelheid 1
- Snij de gember, chili (met of zonder zaadjes naar keuze) in schijfjes. Haal de nerf uit de limoenblaadjes en trek in stukken. Plet het citroengras om de smaak vrij te laten komen en snij in grove stukken. voeg toe aan de maatbeker met de witte wijn en vissaus. - Mix 2sec/snelheid 2
- Plaats de varoma op het deksel en doe de gekuiste mosselen in de schaal. 20min/varoma/snelheid 1. Schud de mosselen na 10 minuten eens op zodat ze egaal garen.
- Doe de mosselen in een grote schaal. Voeg het limoensap toe aan de bouillon en giet over de mosselen.
- Werk af met Thaïse basilicum of koriander naar smaak.
Notities
- In de Aziatische keuken wordt er gekookt met plantaardige olie. Dit kan kokos, sojaboon, arachide, koolzaad, maïs, ... zijn maar geen olijfolie.
- Gebruik steeds een currypasta van kwaliteit. Een bezoek aan een winkel, gespecialiseerd in Aziatische producten is steeds de moeite waard.
- Hoe pikant smaakt dit gerecht? Hoe pikant kan je zelf aan? Dit zijn heel persoonlijke antwoorden. Ik zou zeggen, bouw langzaam op. Probeer eerst met een grote chili (rode piement). Wil je het graag pikanter? Ga dan voor de kleine rode bird chili. Ook met de zaadjes kan je spelen. Haal je ze eruit of niet? Belangrijk om te weten is dat ook de zaadlijsten pikant zijn.
- Ik gebruik in dit gerecht graag bouchotmosselen. Zelf hou ik wel van kleinere mosselen maar ze zijn ook heel handig in de varoma schaal. Deze is beperkt qua inhoud dus met kleine mosselen, kan je een grotere hoeveelheid maken.
- Heb je geen Thermomix? Geen probleem, je kan dit ook maken op traditionele wijze op het vuur in de pot.