Naanbrood met nigellazaadjes

Naanbrood met nigellazaadjes

Indiaas brood die absoluut verslavend kan zijn
Gang Bijgerecht
Keuken Indiaas

Equipment

  • 1 pan
  • 1 thermomix of keukenrobot (manueel kan ook altijd)

Ingrediënten
  

  • 200 g patisseriebloem
  • 1 tsp droge actieve gist
  • ½ tsp bakpoeder
  • 1 tsp kristalsuiker
  • ½ tsp zout
  • 2 tbsp olie
  • 125 g Griekse yoghurt
  • 2 tbsp melk
  • ½ tsp nigellazaadjes
  • ongezouten boter of ghee

Instructies
 

  • Meng de bloem met gist
  • Voeg bakpoeder, kristalsuiker, zout, olie, yoghurt,melk & nigellazaadjes toe.
  • Kneed het deeg tot het niet meer plakt. (TM 3minuten met de kneedfunctie)
  • Haal het deeg uit de keukenrobot en bol het op.
  • Smeer een kom in met wat olie en doe het deeg hierin. Draai het deeg rond zodat er overal een dun laagje olie aan het deeg zit. Dek het deeg af met vershoudfolie. Doe dit op een manier waarbij het deeg mooi bedekt blijft tijdens het rijzen, maw. leg de folie los op het deeg en span het zeker niet aan.
  • Laat het deeg rijzen tot dit verdubbeld is. Zelf vind ik dit het meest eenvoudig in een voorverwarmde oven van 45°C. Na ca. 20-30min kan je het deeg uit de oven halen.
  • Leg het deeg op je werkblad en breek het rijzen door het deeg opnieuw 30sec. te kneden. Verdeel in 4 of 8 stukken (afhankelijk van hoe groot je ze wil). Ik ben zelf een voorstander van 8 stukken. Ik reken per persoon 2 naantjes bij een curry.
  • Rol elk stuk uit, ca. 1cm dik.
  • Zet een pan op middelhoog vuur. Bak de naan langzaamaan 5à10 min met ghee of boter. Het is belangrijk dat het vuur niet te hoog staat zodat het deeg ook binnenin kan garen.
  • Smeer eventueel de gebakken naan in met de ongezouten boter of ghee om extra smaak toe te voegen. Serveer met een heerlijke curry of chutney

Notities

  • Allergenen: koemelk, gluten (tarwe)
  • Je kan het naanbrood gerust op voorhand bereiden en bewaren in de diepvries. Wanneer je het naanbrood nodig hebt, haal je het uit de diepvries (max. 2à3 maanden). Na 15 min kan je het naanbrood kort heropwarmen in de pan met wat boter of ghee zodat de naan terug krokant wordt. 
  • Nigellazaadjes vind ik in de Aziatische shop of online. 
  • Vind je geen nigellazaadjes? Geen probleem, je kan het naanbrood ook perfect maken zonder de zaadjes. 
  • Aangezien er yoghurt in het deeg zit, zal dit iets anders rijzen dan een 'gewoon' brood.
1 tsp = 1 teaspoon = 1 theelepel = 5 ml
1tbsp = 1 tablespoon = 1 eetlepel = 15 ml 
Trefwoord brood, india, indiaas, naan, naanbrood