To make dreams come true, you have to jump!

Voor velen lijkt het een zot idee maar voor ons was het een droom. Wonen in het buitenland…

Na 2 jaar in Bahrein gewoond te hebben, keerden we in de zomer 2018 terug. Ik moet toegeven, terugkeren naar België was toch één van de moeilijkste dingen die ik al heb moeten doen in mijn leven maar dit was toen de enige juiste keuze.

Maar het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan. In de lente 2022 deed de opportuniteit zich voor om te verhuizen naar Thailand. Mijn oogjes begonnen te blinken.

De hele procedure voorafgaand aan de beslissing is best wel intens voor het gezin. Want ik weet niet of je erbij stilstaat maar als je partner gaat voor een job als expat, dan moet het hele gezin ‘on board’ zijn.

Het welzijn van de kinderen is natuurlijk dé prioriteit dus het eerste wat je doet, is op zoek gaan naar een goede Internationale School die bij hen kan passen. Dankzij het werelwijde web vind je al vlug het aanbod. Gesprekken en testen kunnen deze tijd gelukkig allemaal online gebeuren.

En dan is het wel eventjes met een bang hart afwachten of je een plaats krijgt aangeboden op de school van je keuze… Want ja, dat hoort er ook bij op een Internationale School. Maar het verlossende antwoord kwam al gauw en voor we het wisten was de school geregeld. Er valt meteen een pak van je schouders want in onze ogen kan je al de rest altijd wel oplossen. Dit is ook wel de ingesteldheid die je best hebt als je kiest voor leven in het buitenland. Zelfs al weet je waar je aan begint, zelfs al begrijp je dat alles anders zal zijn dan België, toch komen er zeker momenten waarop je twijfelt, momenten waarop de meest simpele en vanzelfsprekende zaken moeilijk zullen zijn. Maar je kinderen elke dag blijgemutst en welgezind naar school zien vertrekken, betekent een happy kid en een happy parent. Toch alvast 1 zorg minder!

En wat met mij? Wat met Kim’s Kitchen? Want Jan en de kids zullen hun bezigheid wel hebben, maar ik moet natuurlijk ook aan mijn trekken komen. We beslissen dat ik Kim’s Kitchen eventjes op pauze zal zetten maar dat Kim’s Kitchen blijft bestaan. Hoe of wat, dat zien we later wel.

En daar sta je dan weer, van het ene moment op het andere schakel je en start je alles op. Je komt in een soort rush terecht waarbij alle focus ligt op de verhuis. Een rush waar wij op de een of andere manier wel van houden. Want verhuizen naar het buitenland vinden wij ook gewoon spannend! Nu moet ik toegeven dat deze rush best wel pittig was. De beslissing om te verhuizen is gevallen eind juni en onze geschatte vertrekdatum was 10 augustus. Maw nog een 6-tal weken om alles te regelen waarvan we er nog 3 op reis gingen.

Wat doe je met je huis in België? Wat doe je met je spullen? Waar gaan we wonen? Hoe vinden we een (t)huis in Thailand? Dit is uiteraard de volgende vraag die zich aandient. Maar ook daar maakt het wereldwijde web het ons alvast wat makkelijker.

Als je naar het buitenland gaat wonen voor een job en daar gaat leven als expat dan keer je een af en toe terug naar je thuisland. Dit is belangrijk om de band te behouden met vrienden en/of familie én je cravings tegemoet te komen. Vaak worden de zomervakanties in het thuisland doorgebracht. Ook voor de kinderen vinden wij het toch belangrijk om de connectie met België te bewaren. Sowieso blijft de kookstudio in Oostende bestaan, dus ons huis in Oostende behouden we gewoon. We hebben net verbouwd en veel van onze meubels zijn aangepast aan het interieur dus we beslissen ook algauw om geen container in te leggen om onze spullen te verhuizen. Want zoals je binnen België verhuist met de vrachtwagen, verhuis je naar een ander continent met een zeecontainer.

We beperken ons tot wat in onze valiezen past. Ik kan u verzekeren, dat zijn bij momenten hartverscheurende keuzes. Winterkleren en truien kunnen we alvast schrappen maar we proberen voldoende mee te nemen om ons terug vlug min of meer thuis te kunnen voelen.

We zijn met 5 dus dat betekent ruwweg 5 valiezen en 5 handbagages. Niet onbelangrijk is om uit te vissen wat je wel of niet in Thailand kan vinden. Sowieso zijn er een aantal soms kleinere dingetjes in je leven die je niet kan missen zoals misschien je favoriete douchegel of bepaalde medicijnen. Lijstjes maken is de boodschap. Wat vinden we het meest belangrijk? Kleren? Keukenspullen? Mijn handtassen? Zaken voor de kinderen? Keuzes moeten gemaakt worden. Voor mij is alvast 1 ding zeker, mijn Thermomix gaat mee!

Om je thuis te kunnen voelen, moet je natuurlijk beginnen met een huis. De dag van vandaag heb je 2 opties, ofwel wacht je tot je ter plaatse ben en gaat dan op huizenjacht ofwel maak je gebruik van de online mogelijkheden. Avonturiers als we zijn, hebben we het aangedurfd een huis te kiezen via een Whatsapp video call. Of dit uiteindelijk de juist keuze was? Dat valt nog te bezien. Maar ook hier is onze filosofie dat we het sowieso wel kunnen oplossen. Je huurt een huis voor 1 jaar dus worst case scenario is dat we vrij vlug op zoek gaan naar een nieuw huis om volgende zomer terug te verhuizen. Onze ervaring in Bahrein heeft ons toch geleerd dat je ergens een paar maanden moet wonen om te beslissen wat een goede locatie is en wat de geplogendheden/budgetten zijn voor een huis. Bovendien is dit een zeer persoonlijke keuze. Dicht of ver bij de school? Dicht of ver bij de stad? Dicht of ver bij het werk?

Last but not least, wat doen we met Fredje? Onze kat, onze trouwe viervoeter die bijna 17 jaar is. Die komt mee! Nog niet onmiddellijk maar wel bij een volgende werktrip van Jan naar België. Hoe ik dit geregeld krijg? Dat is een zorg voor later.

En voor de rest, is het toch vooral springen. Je voorbereiden op het onverwachtse is eigenlijk het beste wat je kan doen. De beslissing is genomen, dus er is geen weg terug!